Skolans kock: ”Mina elever ska inte gå hungriga – då kan de inte fokusera”

news

2022-04-29, 11:25

Studier från bland annat Livsmedelsverket pekar ut skolmaten som en viktig komponent i lärandet men också för stämningsläge och allmänt humör. Precis som i klassrummet lyssnar vi på forskningen – och därför är vår ambition att ingen elev ska gå hungrig.

På Nordic International School är det studierna som står i centrum och för att maximera våra elevers förutsättningar att uppnå goda studieresultat, lägger vi stort fokus på skolmaten.

Patrick Hallbäck, verksamhetschef för kök och matsal, berättar vad det praktiskt innebär: 

– Varje dag ska våra elever ha möjlighet att välja mellan tre olika varmrätter och tre olika sallader. Vi är lyhörda för elevernas önskemål och tillagar det som uppskattas för att säkerställa att ingen elev går hungrig.

En stor del av skolans koncept handlar om det internationella. Nordic International School utbildar elever till att bli världsmedborgare vilket också speglar sig i vår inställning till skolmat. Svinn är inte bra för miljön och global uppvärmning påverkar människor över hela världen. Därför arbetar vi aktivt för att motverka svinn och göra eleverna medvetna om hur deras handlingar kan påverka människor i andra länder.

– Vi samarbetar med Generation Waste som innebär att vi använder vissa mätverktyg för att veta hur mycket mat vi slänger. Tids nog kommer vi ha skärmar på alla skolor där vi kontinuerligt visar hur mycket mat vi slösar eller sparar, fortsätter Patrick Hallbäck.

Francisco Hernandez är nyanställd kock med huvudansvar för maten. Han har över 20 års erfarenhet från restaurang- och hotellbranschen som kock och chef. Mat är hans stora passion och han är nu ivrig att få använda sin kunskap till att göra skolans elever mätta.

– Ingen ska gå hungrig, det är mitt mål. Utöver att laga god mat kommer jag fokusera på presentation och försöka utbilda eleverna. När det kommer till salladsbufféer till exempel vill jag att eleverna ska veta hur man sätter ihop en god sallad, avslutar Francisco Hernandez.

Presskontakt

Relaterat material